Rólunk

A Napsugár panzió, a Székely Sóvidék és Hargita megye egyik legnagyobb községközpontjában Parajdon található. Elhelyezkedése révén a község bármely pontja, nevezetessége könnyen elérhető (a bánya bejáratától 100 m , a strand 400 m ).

Szolgáltatások:  10 szoba.

- 2 személyes szobak
- minden szobához külön fürdőszoba tartozik
- kábel TV minden szobában , internet
- fedett terasz minden szobához
- parkolási lehetőség az udvarban

-közvetlen szomszédunkban 5 étterem található

Be és kijelentkezési időpontok:

Bejelentkezés: 12.00 óra
Kijelentkezés: 10.00 óra

A településről:
Parajd község a Kis-Küküllő mentén helyezkedik el, a folyó forrásától (Bucsin-tető) 22 km-re, a Görgényi-havasok lábainál, a Hargita-Maros megyék határánál. A település a Parajd-medencében 525 m tenger fölötti szinten található (a sóhegy 580 m magasságot éri el).

Útvonal:

Gépjárművel a DN13A Balavásár-Szováta-Csíkszereda útvonalon közelíthető meg, Szovátától 6 km-re, illetve a DN13B Gyergyószentmiklós-Parajd útvonalon (55km).

Vasúton a Parajd végállomásra érkezik a Tövis-Balavásár-Szováta-Parajd személyvonat, összeköttetése a Segesvár-Tövis-Kolozsvár-Szatmárnémeti-Nagyváradi vonatoknak.

Repülőgéppel a Marosvásárhelyi Nemzetközi Reptérre lehet érkezni.

Közeli nagyobb települések: Szováta-fürdő 9 km, Marosvásárhely 65 km, Segesvár 73 km, Székelyudvarhely 36 km, Csíkszereda 98 km, Gyergyószentmiklós 55 km.

A helység főbb attrakciói: A Parajdi Sóbánya, A Parajdi Sóbánya Borpincéje, A Parajdi Fürdő, A Parajdi Sóhát és Sószoros, A Szovátai Medve - tó.

A Parajdi  Sóbánya

Látogatás: Hétfő – Vasárnap

Hasznos infok:
A kezelés folyamata tulajdonképpen a sóbányában eltöltött időt jelenti (2-3-4 órát javasolnak naponta) minim 6 napig, de ez lehet 10 vagy 12 napos is, amit megszoktak ismételni esetenként, orvos ajánlására.

Ha nincs orvosi ajánlat akkor is lehet jönni kezelésre (ha nincs ellenjavallat), ebben az esetben min. 5 napos bérletet kell kiváltani.

A bányakezelés javallatai:

Asthma bronchiale, Idült bronchitisz (egyszerû és spastikus formája), Idült rhinitisz-sinusitis, Obstruktív tüdõemfizema, Szilikózis ll fokozatig, Biszinózis, Bronchiektazia hemoptoae nélkül, Ismétlődő légzőszervi fertőzések, Immunrendszer erősitése.

A parajdi  fürdő

A sósfürdő, gyógykúra formájában a szervezet egészére hat és mint ilyen: nyugtató, szorongásoldó, izomellazitó, gyulladáscsökkentő, értágitó, bőr-nyálkahártya fertőtlenitő, szarurétegoldó, hámositó hatása van.

A parajdi Sóhát és Sószoros

A parajdi Sóhát és Sószoros országos védettségű, geológiai természetvédelmi terület. Sokan tudnak a parajdi sóbányáról, viszont kevesen ismerik a parajdi Sószorost, mely a bánya bejáratához viszonyítva a Sóhát túlsó oldalán fekszik.
Ahhoz, hogy megértsük a parajdi só "jelenét", fontos, hogy ismerjük a geológiai múltat. A Paratethys őstengertől leszakadt, majd az Erdélyi-medencében elzáródott tóból a klímaváltozások során nagy mennyiségű só rakódott le. A sóréteg keletkezése kb. 20 millió évvel ezelőttre tehető. Erre a rétegre rakódtak rá folyamatosan az üledékek, amelynek súlya alatt a só, az Erdélyi-medence peremvidékein (Désakna, Szováta, Homoródok mente) felszínközelbe került, néhol átszakította a fedőrétegeket, és "pozitív felszíni formákat" hozott létre. Ez a megjelenési forma jellemző az evaporit ásványokra, ami plasztikus tulajdonságukból adódik. A parajdi Sóhát egy ilyen só diapírnak, sótömzsnek a teteje. Méretei sem elhanyagolhatók, gyökere 3 kilométer mélységig hatol, átmérője eléri az 1,4 kilométert. Ez a mennyiség több mint 100 évig elláthatná egész Európa sószükségletét.

A Sóháton főleg dolinák, víznyelők teszik változatossá a tájat, ezzel szemben a Só-szorosban – ahol a só kibújik az agyagrétegek alól – éles, lándzsahegyszerű tüskék, karr formák csipkéjének látványa fogadja a látogatót. A sós források mentén gyakoriak a sóvirágzások. A karr formákra és a sóvirágzásokra jellemző, hogy nem időtállóak, már az első nagyobb csapadékmennyiség módosítja, eltörli őket, helyükbe pedig újak születnek. A szikes talajon csak gyér, sótűrő növényzet telepszik meg, mint a a sziksófű (Salicornia europaea).

A Szovátai Medve - tó

Parajdtól alig 9 km - re található a ma már Európa szerte ismert  szovátai  Medve-tó: Romániában, Erdélyben, Maros megyében, Szovátán található sókarszton létrejött heliotermikus tó, 1875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. Vize a helioterm jelenség következtében 35°C-ra is felmelegszik 2 m mélységig; de a tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80°C-ot is mértek. Hőmérséklete a beömlő édesvíz és a fürdőzők miatt csökkent. A tó vizét a múlt század óta használják a meddőség gyógyítására, de ajánlják különböző reumatikus és gyulladásos betegségek kezelésére is.

NAPSUGÁR PANZIÓ - PARAJD